Zawsze, gdy mam zamiar przygotować piersi z kurczaka na obiad staram się, żeby było to danie różniące się od poprzednich. Dlatego kombinuję z różnymi marynatami, które wpływają na smak mięsa. Zależy mi również na tym, by kotlety były za każdym razem soczyste i już nie raz przekonałam się, że sprawia to dodatek majonezu. Tak było i tym razem. Tak przygotowane kotlety z piersi kurczaka zaserwowane z kapustą spiczastą z boczkiem i pure ziemniaczanym okazały się prostym i bardzo smacznym daniem obiadowym.
Składniki:2 piersi z kurczaka
bułka tarta
mąka
olej do smażenia
Składniki marynaty:
2 jajka
1/2 szklanki oleju
3 łyżki wody
łyżka majonezu
1 łyżka musztardy
kucharek swojski
pieprz ziołowy
pieprz
czosnek granulowany
sól
Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka obrać z tłuszczu i błonek, następnie przekroić wzdłuż, żeby z dwóch piersi powstały 4 kotlety i lekko rozbić tłuczkiem. Włożyć do marynaty i odłożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć i panierować w bułce tartej zmieszanej z mąką. Smażyć z obu stron na rumiano. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz