reklama

środa, 28 października 2020

Marynowane kotlety z piersi z kurczaka

Zawsze, gdy mam zamiar przygotować piersi z kurczaka na obiad staram się, żeby było to danie różniące się od poprzednich. Dlatego kombinuję z różnymi marynatami, które wpływają na smak mięsa. Zależy mi również na tym, by kotlety były za każdym razem soczyste i już nie raz przekonałam się, że sprawia to dodatek majonezu. Tak było i tym razem. Tak przygotowane kotlety z piersi kurczaka zaserwowane z kapustą spiczastą z boczkiem i pure ziemniaczanym okazały się prostym i bardzo smacznym daniem obiadowym.

 Składniki:

2 piersi z kurczaka

bułka tarta

mąka

olej do smażenia

Składniki marynaty:

2 jajka

1/2 szklanki oleju

3 łyżki wody

łyżka majonezu

1 łyżka musztardy

kucharek swojski

pieprz ziołowy

pieprz

czosnek granulowany

sól

Sposób przygotowania marynaty:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka obrać z tłuszczu i błonek, następnie przekroić wzdłuż, żeby z dwóch piersi powstały 4 kotlety i lekko rozbić  tłuczkiem. Włożyć do marynaty i odłożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć i panierować w bułce tartej zmieszanej z mąką. Smażyć z obu stron na rumiano. Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz