reklama

piątek, 20 listopada 2020

Kurczak marynowany pieczony na butelce z piwem

Takiego kurczaka robiłam dawno temu i bardzo nam zasmakował. Tym razem jednak postanowiłam przygotować go w naszej ulubionej marynacie miodowo musztardowej i przekonać się jaki smak uzyskam. Ponadto chciałam za jednym zamachem przygotować i dodatek do tego kurczaka, więc razem z nim upiekłam ziemniaki.  Tak przygotowany kurczak  z dodatkiem ziemniaków i surówki z kapusty stanowi pyszne danie obiadowe. 

Składniki:

1,5 kg kurczaka

Składniki marynaty:

Składniki marynaty:

2 łyżki musztardy

1 łyżeczka musztardy dijon ziarnistej

2 łyżki miodu

4 łyżki oleju

sól

pieprz

pieprz ziołowy

papryka słodka mielona

czosnek granulowany

pieprz z kolendrą

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Kurczaka dokładnie umyć, wytrzeć do sucha, a następnie dokładnie obłożyć marynatą.  Tak przygotowanego kurczaka włożyć do lodówki na całą noc. Po tym czasie butelkę z piwa dokładnie umyć, zdjąć etykietki, a następnie kurczaka nabić na tą otwartą butelkę. Całość wstawić na blaszkę do pieczenia.  Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Piec 90 min. (Długość pieczenia zależy od wagi kurczaka. 1,5 kg kurczak powinien piec się półtorej godziny) Piwo nie wylewa się cały czas na kurczaka tylko delikatnie paruje, ja jednak dwa razy podczas pieczenia dodałam odrobinę soli do piwa, po to by piwo się spieniło i delikatnie ze wszystkich stron oblało kurczaka, dlatego nie musiałam dodatkowo go co jakiś czas oblewać. Po 30 minutach  wyłożyć ziemniaki pokrojone w ósemki i przyprawione przyprawą do ziemniaków i wymieszane z odrobiną oleju. Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz