Jarskie dania co raz częściej goszczą w naszym menu, a to dlatego, że nasz syn już kilka lat temu przerzucił się na wegetarianizm. W związku z tym od dawna staram się stworzyć takie menu specjalnie dla niego, kiedy nas odwiedza. Dzisiaj przygotowałam nową wersję jarskiego kapuśniaku z dodatkiem kaszy jaglanej.
Zupa ta okazała się bardzo pożywna i wyjątkowa w smaku, dlatego mam nadzieję, że polubią ją również wielbiciele tradycyjnego kapuśniaku z białej kapusty.Składniki:
pół główki kapusty białej
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora
kawałeczek selera
100 g kaszy jaglanej
2 łyżki masła
2 łyżki koncentratu pomidorowego
liść laurowy
5 ziarenek ziela angielskiego
sól i pieprz
pieprz ziołowy
koperek
Sposób przygotowania:
Rozpuścić w garnku masło, a następnie dodać obrane i starte na tarce warzywa korzeniowe oraz pokrojony por. Chwilę dusić, dodać poszatkowaną kapustę i razem dusić około 10 minut cały czas mieszając. Zalać wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i sól, następnie dodać kilka razy przepłukaną kaszę jaglaną i gotować do miękkości. Na koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić wyżej wymienionymi przyprawami. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz