reklama

środa, 25 listopada 2020

Jarski kapuśniak z białej kapusty z dodatkiem kaszy jaglanej

 

Jarskie dania co raz częściej goszczą w naszym menu, a to dlatego, że nasz syn już kilka lat temu przerzucił się na wegetarianizm. W związku z tym  od dawna staram się stworzyć takie menu specjalnie dla niego, kiedy nas odwiedza. Dzisiaj przygotowałam nową wersję jarskiego kapuśniaku z dodatkiem kaszy jaglanej.

Zupa ta okazała się bardzo pożywna i wyjątkowa w smaku,  dlatego mam nadzieję, że polubią ją również wielbiciele tradycyjnego kapuśniaku z białej kapusty. 

Składniki:

pół główki kapusty białej

1 marchewka

1 pietruszka

kawałek pora

kawałeczek selera

100 g kaszy jaglanej

2 łyżki masła

2 łyżki koncentratu pomidorowego

liść laurowy

5 ziarenek ziela angielskiego

sól i pieprz

pieprz ziołowy

koperek

Sposób przygotowania:

Rozpuścić w garnku masło, a następnie dodać obrane i starte na tarce warzywa korzeniowe oraz pokrojony por. Chwilę dusić, dodać poszatkowaną kapustę i razem dusić około 10 minut cały czas mieszając. Zalać wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i sól,  następnie dodać  kilka razy przepłukaną kaszę jaglaną i gotować do miękkości.  Na koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić wyżej wymienionymi przyprawami. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz