Kiedyś robiłam piersi z kurczaka w sosie słodko kwaśnym, dlatego teraz nie mając pomysłu postanowiłam przygotować rybę w takim sosie. Tak przygotowana ryba zaserwowana z ryżem smakowała wybornie.
Składniki:
4 filety rybne
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki żółtej
duża marchewka
1/2 puszki pokrojonego ananasa
1 cebula
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka
curry
imbir w proszku
chili
garam masala
1/2 szkl. soku z ananasa
sos sojowy
3 łyżki przecieru pomidorowego passata
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju przesmażyć obraną, pokrojoną w piórka cebulę i obraną, pokrojoną w słupki marchewkę. Chwilę razem smażyć. Dodać wyczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną paprykę. Dodać odrobinę wody i dusić do miękkości pod przykryciem. Następnie dodać pokrojony ananas z puszki. Całość dusić pod przykryciem. Sok z ananasa, sos sojowy i przecier pomidorowy dokładnie wymieszać i wlać do mięsa z warzywami. Wymieszać i chwilę pogotować. Do tak przygotowanego sosu włożyć przyprawioną rybę i dusić pod przykryciem około 15 minut. Smacznego.
Jeśli mój przepis ci się spodoba napisz słówko w komentarzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz