reklama

środa, 7 października 2020

Ryba w sosie słodko kwaśnym po mojemu


Kiedyś robiłam piersi z kurczaka w sosie słodko kwaśnym, dlatego teraz nie mając pomysłu postanowiłam przygotować rybę w takim sosie. Tak przygotowana ryba zaserwowana z ryżem smakowała wybornie. 


Składniki:

4 filety rybne

1/2 papryki czerwonej

1/2 papryki zielonej

1/2 papryki żółtej

duża marchewka

1/2 puszki pokrojonego ananasa

1 cebula

sól

pieprz

pieprz ziołowy

papryka słodka

curry

imbir w proszku

chili

garam masala

1/2 szkl. soku z ananasa

sos sojowy

3 łyżki przecieru pomidorowego passata

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym oleju przesmażyć obraną, pokrojoną w piórka cebulę i obraną,  pokrojoną w słupki marchewkę. Chwilę razem smażyć. Dodać wyczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną paprykę. Dodać odrobinę wody i dusić do miękkości pod przykryciem. Następnie dodać pokrojony ananas z puszki. Całość dusić pod przykryciem. Sok z ananasa, sos sojowy i przecier pomidorowy dokładnie wymieszać i wlać do mięsa z warzywami. Wymieszać i chwilę pogotować. Do tak przygotowanego sosu włożyć przyprawioną rybę i dusić pod przykryciem około 15 minut. Smacznego.

Jeśli mój przepis ci się spodoba napisz słówko w komentarzu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz