Już kilka razy przekonałam się, że dzięki zastosowaniu majonezu do posmarowania mięsa, czy też sporządzenia na jego bazie marynaty uzyskuje się bardziej soczyste mięso. Dlatego też co jakiś czas przygotowuję piersi z kurczaka w majonezowo miodowej marynacie z piekarnika, które zaserwowane z naszymi ulubionymi ziemniakami pieczonymi i surówką stanowią szybkie, proste w przygotowaniu, a przede wszystkim pyszne danie obiadowe.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
Składniki marynaty:
2 łyżki miodu
3 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
3 łyżki oleju
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka
czosnek granulowany
Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka przekrojone wzdłuż na dwa płaty zamoczyć w marynacie, a następnie odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie mięso wyjąc z marynaty i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 40 minut.
Jeśli mój przepis ci się spodoba napisz słówko w komentarzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz