reklama

czwartek, 8 października 2020

Zapiekanka gołąbkowa po mojemu

Przygotowywałam już różne wersje zapiekanki gołąbkowej według przepisów moich znajomych i pomyślałam, że czas najwyższy przygotować własną wersję, czyli prostą, szybką w przygotowaniu i z wykorzystaniem przypraw, które teraz stosuję w naszej kuchni. I taką przygotowałam, a po jej zjedzeniu stwierdziliśmy z mężem, że w smaku niczym nie różni się od tradycyjnych gołąbków.


Składniki:
główka kapusty szpiczastej
50 dkg mięsa mielonego mieszanego
2 torebki ryżu
średnia cebula
1 łyżka masła
3 łyżki oleju
sól
pieprz
pieprz ziołowy
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki swojskiej jarzynki suszonej

Sposób przygotowania:
Ryż ugotować według przepisu producenta. Na patelni roztopić masło, dodać olej, a następnie zeszklić na niej pokrojoną drobno cebulę. Ryż, mięso, cebulę dokładnie wymieszać i dobrze doprawić powyższymi przyprawami.  Kapustę  poszatkować, posolić, trochę powyciskać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć jedną warstwę kapusty. Na kapustę równo rozłożyć farsz i znów kapustę, aż do wypełnienia naczynia. Ostatnią warstwą powinna być kapusta. Całość zalać sosem pomidorowym i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.  Zapiekać około 40 minut. Smacznego.


3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakim sosem zalała Pani zapiekankę?Takim z kartonu? Moze byc passata pomidorowa?

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepraszam, że dopiero dzisiaj odpowiadam. Oczywiście może to być passata pomidorowa, którą po swojemu można doprawić.

    OdpowiedzUsuń