reklama

wtorek, 13 października 2020

Plastry schabu w sosie śliwkowym

 

Po sporządzeniu wegańskiego smalcu pozostały mi śliwki suszone, więc postanowiłam wykorzystać je do przygotowania schabu w sosie śliwkowym. Tak przygotowane mięso, które powstało według mojego autorskiego przepisu zaserwowane z śląskimi kluskami i kapustą kiszoną gotowaną okazało się wyśmienitym w smaku daniem obiadowym.

Składniki:

4 plastry schabu

1 cebula

6 - 7 suszonych śliwek

sól

pieprz

pieprz ziołowy

1 łyżka sosu sojowego

Składniki marynaty:

1łyżka musztardy francuskiej

1 łyzka miodu

3 łyżki oleju

sól

pieprz

pieprz ziołowy

papryka ostra

papryka ostra

czosnek granulowany

Sposób przygotowania marynaty:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.


Sposób przygotowania:

Plastry schabu umyć, lekko rozbić  i włożyć do marynaty na trzy godziny. Po tym czasie mięso wyjąc z marynaty (marynaty nie wylewać) i dokładnie przesmażyć z obydwu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Zalać gorącą wodą, dodać pokrojoną cebulę i suszone śliwki. Dusić do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć je, a do sosu dodać trochę pozostałej marynaty, przyprawy i dokładnie zblendować sos. Do sosu włożyć z  powrotem plastry schabu i jeszcze chwilę razem podusić. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz