Po sporządzeniu wegańskiego smalcu pozostały mi śliwki suszone, więc postanowiłam wykorzystać je do przygotowania schabu w sosie śliwkowym. Tak przygotowane mięso, które powstało według mojego autorskiego przepisu zaserwowane z śląskimi kluskami i kapustą kiszoną gotowaną okazało się wyśmienitym w smaku daniem obiadowym.
Składniki:
4 plastry schabu
1 cebula
6 - 7 suszonych śliwek
sól
pieprz
pieprz ziołowy
1 łyżka sosu sojowego
Składniki marynaty:
1łyżka musztardy francuskiej
1 łyzka miodu
3 łyżki oleju
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka ostra
papryka ostra
czosnek granulowany
Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Sposób przygotowania:
Plastry schabu umyć, lekko rozbić i włożyć do marynaty na trzy godziny. Po tym czasie mięso wyjąc z marynaty (marynaty nie wylewać) i dokładnie przesmażyć z obydwu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Zalać gorącą wodą, dodać pokrojoną cebulę i suszone śliwki. Dusić do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć je, a do sosu dodać trochę pozostałej marynaty, przyprawy i dokładnie zblendować sos. Do sosu włożyć z powrotem plastry schabu i jeszcze chwilę razem podusić. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz