reklama

poniedziałek, 26 października 2020

Makaron z brukselką i boczkiem

Brukselka to warzywo, które od dawna uwielbiamy, chociaż w moim domu rodzinnym i w domu mojego męża nie mieli pojęcia, że coś takiego istnieje jak brukselka. I tu znowu  się zastanawiam skąd to warzywo znalazło się w naszym domu. Dopiero po długim zastanowieniu przypomniało mi się, że o tym warzywku wspomniała mi moja przyjaciółka, której rodzice uprawiali je na działce, ba nawet miałam okazję ją spróbować z masełkiem i bułeczka tartą. Było to bardzo , bardzo dawno temu, ale smak pozostał.

Ja jednak teraz staram się ją przygotowywać na różne sposoby i między innymi tym razem również postanowiłam pokombinować i przygotować ją z makaronem i boczkiem. Wyszło pyszne danie obiadowe. 

Składniki:

500 g dowolnego makaronu

700g brukselki

1 cebula

150 g boczku wędzonego

1/2 łyżki swojskiego smalcu

200 ml śmietany 30 %

sól

pieprz

pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozpuścić łyżkę smalcu, wrzucić pokrojony w kostkę boczek i i przesmażyć. Odłożyć na talerz.  Brukselkę obrać z zwiędłych liści, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Gdy brukselka będzie al dente, wtedy odcedzić ją. Na pozostałym ze smażenia boczku tłuszczu przesmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać brukselkę, odrobinę wody  i chwilę wszystko przesmażyć. Wlać śmietanę i na małym ogniu dusić pod przykryciem. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Do tak przygotowanej brukselki dodać ugotowany makaron. Podawać z dodatkiem przysmażonego boczku.  Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz