Brukselka to warzywo, które od dawna uwielbiamy, chociaż w moim domu rodzinnym i w domu mojego męża nie mieli pojęcia, że coś takiego istnieje jak brukselka. I tu znowu się zastanawiam skąd to warzywo znalazło się w naszym domu. Dopiero po długim zastanowieniu przypomniało mi się, że o tym warzywku wspomniała mi moja przyjaciółka, której rodzice uprawiali je na działce, ba nawet miałam okazję ją spróbować z masełkiem i bułeczka tartą. Było to bardzo , bardzo dawno temu, ale smak pozostał.
Ja jednak teraz staram się ją przygotowywać na różne sposoby i między innymi tym razem również postanowiłam pokombinować i przygotować ją z makaronem i boczkiem. Wyszło pyszne danie obiadowe.Składniki:
500 g dowolnego makaronu
700g brukselki
1 cebula
150 g boczku wędzonego
1/2 łyżki swojskiego smalcu
200 ml śmietany 30 %
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozpuścić łyżkę smalcu, wrzucić pokrojony w kostkę boczek i i przesmażyć. Odłożyć na talerz. Brukselkę obrać z zwiędłych liści, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Gdy brukselka będzie al dente, wtedy odcedzić ją. Na pozostałym ze smażenia boczku tłuszczu przesmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać brukselkę, odrobinę wody i chwilę wszystko przesmażyć. Wlać śmietanę i na małym ogniu dusić pod przykryciem. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Do tak przygotowanej brukselki dodać ugotowany makaron. Podawać z dodatkiem przysmażonego boczku. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz