reklama

poniedziałek, 21 września 2020

Zupa z fasolki szparagowej ze śmietaną

 

Przygotowywałam już różne wersje zupy z fasolki szparagowej, ale z dodatkiem pora i śmietany nigdy. Taką właśnie wersję miałam okazję jeść dawno temu i teraz mi się o niej przypomniało, gdy przypadkowo wpadł mi w ręce przepis. Zupa wyszła wyśmienita w smaku chociaż trochę zaryzykowałam modyfikując ten przepis. 

Składniki:

500 g fasolki szparagowej zielonej

2 marchewki

3 - 4 ziemniaki

kawałek pora

1/2 cebuli

1,5 l bulionu warzywnego

sól

pieprz

pieprz ziołowy

łyżeczka kurkumy

cząber

sos sojowy

śmietana do zup

koperek

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzać masło, a następnie wrzucić pokrojony  w pół plasterki por i pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę przesmażyć, a następnie dodać  pokrojone w półplasterki marchewki, pokrojone w plasterki ziemniaki i pokrojoną fasolkę. Chwilę razem  przesmażyć. Zalać warzywnym bulionem i gotować do miękkości warzyw. Dodać przyprawy. Na koniec zaprawić śmietaną. Podawać suto posypanym koperkiem. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz