Przygotowywałam już różne wersje zupy z fasolki szparagowej, ale z dodatkiem pora i śmietany nigdy. Taką właśnie wersję miałam okazję jeść dawno temu i teraz mi się o niej przypomniało, gdy przypadkowo wpadł mi w ręce przepis. Zupa wyszła wyśmienita w smaku chociaż trochę zaryzykowałam modyfikując ten przepis.
Składniki:
500 g fasolki szparagowej zielonej
2 marchewki
3 - 4 ziemniaki
kawałek pora
1/2 cebuli
1,5 l bulionu warzywnego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
łyżeczka kurkumy
cząber
sos sojowy
śmietana do zup
koperek
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzać masło, a następnie wrzucić pokrojony w pół plasterki por i pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę przesmażyć, a następnie dodać pokrojone w półplasterki marchewki, pokrojone w plasterki ziemniaki i pokrojoną fasolkę. Chwilę razem przesmażyć. Zalać warzywnym bulionem i gotować do miękkości warzyw. Dodać przyprawy. Na koniec zaprawić śmietaną. Podawać suto posypanym koperkiem. Smacznego.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz