reklama

wtorek, 8 września 2020

Zupa krem z kalafiora z dodatkiem cukinii, marchewki i pora

Dzisiaj znowu poszalałam w kuchni. Zabierając się za gotowanie zupy, pomyślałam, że dobrze było by pierwszy raz połączyć kalafior z cukinią i przekonać się jaki uzyskam smak. Łącząc te warzywa i dodając moje ulubione przyprawy ku mojemu zdziwieniu wyszła wyśmienita w smaku  zupa krem godna polecenia.

Składniki:
1 mniejszy kalafior
2 mniejsze cukinie
2 marchewki
1 mniejszy por
łyżka masła
1 l bulionu warzywnego
100 g serka topionego
sól
 pieprz
pieprz ziołowy
1/2 łyżeczki ras el hanout
1 łyżka sosu sojowego

Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać masło, a następnie wrzucić pokrojony  w pół plasterki por, pokrojoną marchew i chwilę przesmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cukinie i podzielony na różyczki kalafior. Całość przesmażyć, przełożyć do garnka i zalać warzywnym bulionem, dodać serek topiony. Gotować do miękkości warzyw. Całość zblendować na gładki krem, doprawić wyżej wymienionymi przyprawami. Zupę zaserwowałam z pure ziemniaczanym. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz