reklama

środa, 9 września 2020

Piersi z kurczaka otulone bekonem i zapiekane na warzywach

Mając do dyspozycji piersi z kurczaka i różne warzywa, postanowiłam tym razem przygotować szybką, prostą w przygotowaniu potrawę, która nie wymaga stania przy garach. Ważne jest dla mnie również to, że można ją przygotować wcześniej, a później tylko włożyć do piekarnika. Tak przygotowane piersi z kurczaka okazały się pysznym daniem obiadowym.


Składniki:
2 piersi z kurczaka
pacz. bekonu
1 cukinia
1 papryka
5 ziemniaków
cebula
2 łodygi selera naciowego
180 ml śmietany 30 %
sól
pieprz
pieprz ziołowy
przyprawa do ziemniaków

Składniki marynaty:
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
2 łyżki musztardy
2 łyżeczki soku z cytryny
czosnek mielony
rozmaryn suszony

Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, a następnie włożyć oczyszczone z błon i przekrojone wzdłuż piersi z kurczaka. W między czasie warzywa oczyścić i rozdrobnić, a następnie obsypać przyprawami i wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać śmietaną.  Piersi z kurczaka wyjąć z marynaty,  zawinąć w plastry bekonu, a następnie ułożyć na warzywach.  Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 minut. 15 minut przed końcem odkryć naczynie i zapiekać, by się bekon ładnie przyrumienił. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz