Składniki:
2 piersi z kurczaka
pacz. bekonu
1 cukinia
1 papryka
5 ziemniaków
cebula
2 łodygi selera naciowego
180 ml śmietany 30 %
sól
pieprz
pieprz ziołowy
przyprawa do ziemniaków
Składniki marynaty:
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
2 łyżki musztardy
2 łyżeczki soku z cytryny
czosnek mielony
rozmaryn suszony
Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, a następnie włożyć oczyszczone z błon i przekrojone wzdłuż piersi z kurczaka. W między czasie warzywa oczyścić i rozdrobnić, a następnie obsypać przyprawami i wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać śmietaną. Piersi z kurczaka wyjąć z marynaty, zawinąć w plastry bekonu, a następnie ułożyć na warzywach. Przykryć naczynie żaroodporne i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 60 minut. 15 minut przed końcem odkryć naczynie i zapiekać, by się bekon ładnie przyrumienił. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz