Tego typu danie bardzo lubimy, bo po pierwsze jest szybkie w przygotowaniu, a po drugie zaserwowane z ryżem jest pyszne. Ostatnio często rozmawiam z różnymi osobami o potrawach z kurczaka, które można w różny sposób przygotować, a wszystko dlatego, że mięso drobiowe nadaje prym w naszej kuchni. Często się zdarza, że uzyskam fajne przepisy od takich osób, ale nie zawsze.
Bo są osoby, które nie chcą zdradzić tajemnicy kulinarnej, dlatego muszę sama odkrywać składniki takiej potrawy, jeżeli zostanę nią poczęstowana. Tak było i w tym wypadku. Nie wiem na ile odtworzyłam ten przepis, ale wyszło fenomenalne w smaku danie.
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
3 łodygi selera naciowego
1 cebula
mały por
cebula
2 marchewki
papryka czerwona
2 ząbki czosnku
1/5 łyżeczki ras el hanout
1 szkl. rosołu
2,5 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżeczki cytryny
2 łyżeczki skrobi
sól
pieprz
pieprz ziołowy
imbir mielony
czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
Piersi kurczaka oczyścić i pokroić na kawałki gulaszowe, a następnie obsypać solą, pieprzem, czosnkiem, pieprzem ziołowym, imbirem i dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić przyprawione mięso. Obsmażyć z każdej strony, a następni odłożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć wszystkie pokrojone warzywa, przyprawić ras el hanout. Dodać obsmażone mięso, zalać rosołem, dodać miód, sos sojowy i sok z cytryny. Całość dusić do miękkości warzyw i mięsa. Na koniec zagęścić skrobią rozmieszaną z wodą i doprawić. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz