reklama

poniedziałek, 14 września 2020

Zupa krem warzywny z klopsikami

Za każdym razem, kiedy tylko zostają mi warzywa, których jest za mało by przygotować jakąś konkretną potrawę, decyduję się na sporządzenie zupy krem, którą uwielbiamy. Muszę przyznać, że te moje eksperymenty  zawsze kończą się zupą o innym, niepowtarzalnym smaku. I o to mi w tym wszystkim chodzi, bo wciąż dodaję co raz to inne przyprawy.
Tym razem pokusiłam się na dodanie przyprawy do ziemniaków i wyszła super zupa krem, a dodatek klopsików było bardzo dobrą opcją.

Składniki:
kawałek pora
3 szalotki
1 cukinia średnia
1,5 szt. papryki czerwonej
3 łodygi selera naciowego
2 ziemniaki
1,5 łyżki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
przyprawa do ziemniaków
łyżka sosu sojowego

Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzać masło, a następnie wrzucić pokrojony  w pół plasterki por i pokrojone cebulki. Chwilę przesmażyć, a następnie dodać  pokrojone w półplasterki cukinię, pokrojone w kostkę ziemniaki i papryki Chwilę razem  przesmażyć. Zalać warzywnym bulionem i gotować do miękkości warzyw. Dodać przyprawy. Całość zblendować na gładki krem. Tym razem moją zupę zaserwowałam z klopsikami. Smacznego.

Składniki na klopsiki:
250 g mięsa mielonego mieszanego
3 szalotki drobno pokrojone
sól
pieprz
pieprz ziołowy
czosnek granulowany
majeranek
1 łyżka gęstej śmietany

Sposób przygotowania klopsików:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, formować małe klopsiki, a następnie obsmażyć na gorącym oleju z każdej strony.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz