reklama

piątek, 11 września 2020

Ryba w dzwonkach zapiekana z cebulą i cytryną w piekarniku


Dosyć dawno nie było w naszej kuchni coś nowego z udziałem ryby. Jednak kiedy dostaliśmy ponownie w prezencie pięknego, dorodnego pstrąga łososiowego musiałam przygotować coś takiego, czego jeszcze nie było, a przy tym, żeby ta potrawa była szybka w przygotowaniu, no i oczywiście wyjątkowa w smaku. I udało się. Było syto i naprawdę smacznie.

Składniki:
pstrąg łososiowy pokrojony w dzwonka
2 cebule
1/2 cytryny
sól
pieprz
pieprz ziołowy
pieprz cytrynowy
olej
kilka wiórków masła

Sposób przygotowania:
Dzwonka pstrąga oprószyć przyprawami, wymieszać i odstawić na 20 minut. W między czasie cebulę pokroić w ósemki, a cytrynę w większą kostkę. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, a następnie ułożyć łososia. Wrzucić cebulę i cytrynę, którą poupychać między rybą. Na koniec na każdy kawałek ryby ułożyć wiórka masła. Tak przygotowaną rybę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać bez pokrywki około 50 minut. Tym razem rybę zaserwowałam z ziemniakami i sałatką z fasolki zielonej. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz