reklama

wtorek, 15 września 2020

Piersi z kurczaka tandoori po mojemu

O tej potrawie dowiedziałam się przypadkowo, kiedy rozmawiałam z naszymi znajomymi na temat kuchni indyjskiej. Tak ją zachwalali, że w końcu wzięłam przepis i postanowiłam ją przygotować. Jednak wiele rzeczy zmieniłam i zrobiłam po swojemu, by nie przesadzić z tymi wszystkimi przyprawami.
W ten sposób  przygotowane piersi z kurczaka zaserwowane z tym wyjątkowym w smaku ryżem stanowią pyszne danie obiadowe.

Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 cebula
2 woreczki ryżu
1 szklanka bulionu
sól
olej

Składniki na marynatę:
300 ml jogurtu naturalnego
100 g przecieru pomidorowego
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki chili

Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki wymieszać, a następnie piersi z kurczaka przekrojone wzdłuż na dwa płaty i ponacinane w poprzek zamoczyć w marynacie, a następnie odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Sposób przygotowania:
Ryż ugotować al dente, odcedzić i odstawić do wystygnięcia, a następnie wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Zalać bulionem, a na ryż ułożyć mięso wyjęte z marynaty. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut. Po tym czasie wyjąć mięso i wraz z pokrojoną w piórka cebulą usmażyć na patelni z dodatkiem odrobiny oleju z obydwu stron na rumiano. Tak przygotowane mięso wraz z cebulą serwować z przygotowanym wcześniej ryżem i sałatką z pomidorów. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz