Po zrobieniu przeglądu w lodówce zauważyłam, że zalegają mi trzy połówki różnokolorowej papryki, seler naciowy i kilka ogórków gruntowych. Dlatego pomyślałam, że dobrze będzie wykombinować z tych składników zupę krem jakiej jeszcze nie było. W trakcie gotowania wpadłam na pomysł, by dorzucić jeszcze ziemniaki, trochę sera camembert i sera paprykowego, które urozmaicą smak tej nowatorskiej zupy. Muszę przyznać, że nie spodziewałam się aż takiego efektu smakowego.
Nawet w kuchni trzeba nie raz zaryzykować, żeby się przekonać ile wspaniałych potraw można jeszcze przygotować według własnych pomysłów.Składniki:
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
1/2 papryki żółtej
3 łodygi selera naciowego
2 ziemniaki
3 ogórki gruntowe
kawałek sera camembert
serek paprykowy
2 łyżki oleju
łyżka masła
1 l bulionu warzywnego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
1/2 łyżeczki ras el hanout
1 łyżka sosu sojowego
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzać olej, dodać masło, a następnie wrzucić pokrojone papryki (z każdej papryki odciąć po dwa paseczki, które pokroić w drobną kosteczkę i odłożyć) i łodygi selera naciowego. Chwilę przesmażyć, a następnie dodać starte na tarce ogórki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę razem przesmażyć. Zalać warzywnym bulionem, dodać sery i gotować do miękkości warzyw. Dodać przyprawy. Całość zblendować na gładki krem. Tym razem moją zupę zaserwowałam z grzankami i odłożonymi wcześniej paprykami. Smacznego.
Jeśli mój przepis ci się spodoba napisz słówko w komentarzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz