Pieczeń wołowa na kwaśno z kluskami, czerwoną kapustą i tym wyjątkowym w smaku sosem stanowi doskonałe danie obiadowe, które śmiało można zaserwować nie tylko na niedzielny obiad, ale także na obiad proszony.
Składniki:
1 kg mięsa wołowego na pieczeń
2 łyżki oleju kokosowego lub masła sklarowanego
3 łyżki syropu z buraków
sól
pieprz
Składniki zalewy:
2 cebule pokrojone w piórka
1/2 szklanka octu 20 %
10 szklanek wody
kilka liści laurowych
kilka kulek ziela angielskiego
łyżka gorczycy
Sposób przygotowania zalewy:
Wszystkie składniki zalewy wymieszać, a następnie zalać mięso w garnku, nakryć i pozostawić na tydzień co jakiś czas obracając je.
Sposób przygotowania mięsa:
Po siedmiu dniach wyjąć mięso z zalewy, natrzeć solą i pieprzem i obsmażyć z każdej strony. Do obsmażonego mięsa wrzucić część cebuli z marynaty, zalać gorącą wodą i dusić do miękkości. Dodać syrop z buraków, doprawić solą, pieprzem, a na koniec zagęścić sos wodą rozmieszaną ze skrobią. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz