Składniki:
2 marchewki
kawałek selera
kawałek pora
mała pietruszka
200 g boczku wędzonego
2 l wody
5 - 6 ziemniaków
2 szt. kiełbasy podwawelskiej
1 słoiczek chrzanu
100 ml śmietany
1 łyżka mąki
sól
pieprz
majeranek
2 kulki ziela angielskiego
listek laurowy
Sposób przygotowania:
Warzywa oczyścić wrzucić do garnka, dodać boczek, listek laurowy i ziele angielskie, a następnie ugotować wywar. Miękkie warzywa i boczek wyciągnąć z wywaru. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do wywaru i gotować do miękkości. Dodać chrzan, pokrojone w kostkę ugotowane warzywa oprócz pora, boczek i przesmażoną na 1/2 łyżce smalcu kiełbasę. Na koniec zupę zaprawić śmietaną z dodatkiem mąki. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz