reklama

piątek, 4 września 2020

Zupa chrzanowa po mojemu

Zupę taką przygotowałam już kiedyś i bardzo nam smakowała, ale dzisiaj postanowiłam zrobić ją jednak z przesmażoną kiełbasą i przekonać się, czy rzeczywiście uzyskam inny smak. Muszę przyznać, że faktycznie smakuje zupełnie inaczej. Jest bardziej wyrazista w smaku i przypomina mi smak żurku.


Składniki:
2 marchewki
kawałek selera
kawałek pora
mała pietruszka
200 g boczku wędzonego
2 l wody
5 - 6 ziemniaków
2 szt. kiełbasy podwawelskiej
1 słoiczek chrzanu
100 ml śmietany
1 łyżka mąki
sól
pieprz
majeranek
2 kulki ziela angielskiego
listek laurowy

Sposób przygotowania:
Warzywa oczyścić wrzucić do garnka, dodać boczek,  listek laurowy i ziele angielskie, a następnie ugotować  wywar. Miękkie warzywa i boczek wyciągnąć z wywaru. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do wywaru i gotować do miękkości. Dodać  chrzan, pokrojone w kostkę ugotowane warzywa oprócz pora,  boczek i przesmażoną na 1/2 łyżce smalcu kiełbasę. Na koniec zupę zaprawić śmietaną z dodatkiem mąki. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz