Dlatego też co jakiś czas wracam do tego dania i już nie czekam, aż mi zostanie farsz po przygotowaniu pierogów, tylko przygotowuję go specjalnie do tego dania.
Składniki:
800 g ziemniaków
250 g twarogu półtłustego
100 g słoniny wędzonej
1 cebula
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania;
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a następnie przecisnąć przez praskę i odłożyć do ostygnięcia. Ser przecisnąć przez praskę i dodać do ziemniaków. Słoninę pokroić i stopić, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklić ją i dodać do ziemniaków i sera. Przyprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanej masy formować kotleciki. Jajka rozbełtać w misce z odrobiną wody i przyprawami. Kotleciki panierować w mące, w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz