reklama

czwartek, 3 września 2020

Kotlety z farszu na pierogi ruskie

Pierogi ruskie  każdy zna, ale kotlety chyba tylko garstka i właśnie do nich należałam ja. Wszystko zaczęło się od tego, że ostatnio zostało mi dość sporo farszu na pierogi ruskie i szkoda było mi go wyrzucić, zresztą każdy kto czyta mojego bloga doskonale zna mój stosunek do marnowania wszelakich resztek. Spróbowałam więc przygotować takie kotlety panierowane i smażone. Kotlety okazały się wyśmienite, a zaserwowane z sosem koperkowym na bazie jogurtu stanowiły doskonałe danie obiadowe.
Dlatego też co jakiś czas wracam do tego dania i już nie czekam, aż mi zostanie farsz po przygotowaniu pierogów, tylko przygotowuję go specjalnie do tego dania.

Składniki:
800 g ziemniaków
250 g twarogu półtłustego
100 g słoniny wędzonej
1 cebula
sól
pieprz
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania;
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, a następnie przecisnąć przez praskę i odłożyć do ostygnięcia. Ser przecisnąć przez praskę i dodać do ziemniaków. Słoninę pokroić i stopić, a następnie dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklić ją i dodać do ziemniaków i sera. Przyprawić solą,  pieprzem, pieprzem ziołowym i dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanej masy formować kotleciki. Jajka rozbełtać w misce z odrobiną wody i przyprawami. Kotleciki panierować w mące, w  jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz