reklama

środa, 23 września 2020

Piersi z kurczaka z cebulą i pieczarkami

 

Dziś postanowiłam przygotować coś z piersi z kurczaka, ale coś zupełnie innego niż do tej pory. Mając do dyspozycji pieczarki i piersi z kurczaka, składniki, z których można wykombinować przeróżne dania począwszy od piersi w sosie pieczarkowym, po przez gulasz mięsno pieczarkowy, postanowiłam zrobić piersi z kurczaka z cebulą i pieczarkami.

To szybkie w przygotowaniu danie zaserwowane z pieczonymi w piekarniku ziemniakami i surówką z kapusty szpiczastej okazało się doskonałym w smaku, ale i wykwintnym daniem obiadowym, które śmiało można zaserwować na proszony obiad. 

Składniki:

2 piersi z kurczaka

300 g pieczarek

2 cebule

Składniki marynaty:

2 łyżki miody

2 łyżki musztardy

4 łyżki oleju

czosnek granulowany

sól

pieprz

pieprz ziołowy

papryka słodka mielona

Sposób przygotowania marynaty:

Wszystkie składniki wymieszać, a następnie piersi z kurczaka przekrojone wzdłuż na dwa płaty zamoczyć w marynacie, a następnie odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie mięso wyjąc z marynaty i przesmażyć z obydwu stron, na patelni z rozgrzanym olejem, a następnie przełożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w piórka cebulę. Przesmażone pieczarki z cebulą przełożyć na talerz, Mięso przełożyć na patelnię, obłożyć pieczarkami z cebulą, dodać 200 ml gorącej wody i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Ewentualnie doprawić. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz