Cukinia tak przygotowana okazała się przepyszna. Już żałuję, że zrobiłam tylko 2 słoiczki, bo zniknęły w mgnieniu oka.
Składniki:
3 cukinie średnie
2 jajka
sól
pieprz
pieprz ziołowy
mąka
bułka tarta
Sposób przygotowania cukinii:
Cukinię dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie pokroić w plasterki. Jajka rozbełtać w misce z odrobiną wody i przyprawami. Panierować w mące, w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Tak przygotowane plasterki cukinii układać ciasno w słoiku, włożyć cebulę z zalewy i zalać gorącą zalewą. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Smacznego.
Składniki na zalewę:
2 szklanki wody
1/2 szklanki octu 10 %
1,5 łyżek cukru
1 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
gorczyca
1/2 cebuli pokrojonej w piórka
Sposób przygotowania zalewy:
Wszystkie składniki zalewy wymieszać i zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz