reklama

środa, 2 września 2020

Cukinia opiekana, marynowana

Mąż ostatnio zakupił  większą ilość młodej cukinii, bo tak samo jak ja uwielbia potrawy z jej udziałem. Niedawno, gdy otwarłam słoik z opiekanymi tegorocznymi grzybami, pomyślałam, że warto by było w ten sam sposób przygotować cukinię i sprawdzić, czy będzie tak samo pyszna jak grzyby. Dlatego teraz gdy miałam do dyspozycji taką piękną, młodą cukinię stwierdziłam, że czas najwyższy wypróbować ten przepis.
Cukinia tak przygotowana okazała się przepyszna. Już żałuję, że zrobiłam tylko 2 słoiczki, bo zniknęły w mgnieniu oka.

Składniki:
3 cukinie średnie
2 jajka
sól
pieprz
pieprz ziołowy
mąka
bułka tarta

Sposób przygotowania cukinii:
Cukinię dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie pokroić w plasterki. Jajka rozbełtać w misce z odrobiną wody i przyprawami. Panierować w mące, w  jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Tak przygotowane plasterki cukinii układać ciasno w słoiku, włożyć cebulę z zalewy i zalać gorącą zalewą. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Smacznego.

Składniki na zalewę:
2  szklanki wody
1/2  szklanki octu 10 %
1,5 łyżek cukru
1 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
gorczyca
1/2 cebuli pokrojonej w piórka

Sposób przygotowania zalewy:
Wszystkie składniki zalewy wymieszać i zagotować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz