reklama

wtorek, 1 września 2020

Gulasz z indyka z fasolą, papryką i pieczarkami

Mając do dyspozycji mięso z indyka zastanawiałam się, co by przygotować nowego, żeby było smacznie, pożywnie i przede wszystkim, żeby długo nie stać przy garach, bo często właśnie o to chodzi moim czytelnikom. Postawiłam na  gulasz, ale z dodatkiem fasoli białej, czerwonej, papryki, pieczarek i różnych przypraw co spowodowało, że potrawa nabrała  zupełnie innego smaku niż inne gulasze.

Składniki:
500 g piersi z indyka
1 cebula czerwona
0,5 cebuli
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
200 g pieczarek
puszka fasolki czerwonej konserwowej
puszka fasolki białej konserwowej
passata pomidorowa
sól
pieprz
pieprz ziołowy
1 łyżeczka przyprawy Ras el hanout
chili
olej

Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
pieprz ziołowy
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Piersi pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do marynaty na co najmniej 2 godziny. Następnie na patelni rozgrzać olej i wrzucić wyjęte z marynaty mięso. Obsmażyć z każdej strony, a następnie przełożyć do garnka. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu przesmażyć pokrojone w piórka cebule, pokrojone pieczarki, pokrojone papryki, a następnie wrzucić do mięsa. Wlać szklankę wody i dusić do miękkości. Dodać dobrze wypłukane fasolki konserwowe, passatę pomidorową oraz przyprawy. Gulasz zaserwowałam z kaszą gryczaną paloną. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz