Takie połączenie okazało się obłędne w smaku i za każdym razem, gdy tylko będę miała do dyspozycji sos kurkowy zawsze wykorzystam go do takiej zupy.
Składniki:
400 g pieczarek
kawałek pora
4 - 5 ziemniaków
2 łyżka masła
1,5 l rosołu
kilka kulek ziela angielskiego
mały listek laurowy
1/2 szklanki sosu z kurkami
1/2 szklanki śmietany 18%
łyżka skrobi
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Por pokroić w pół plasterki. W garnku rozgrzać masło, a następnie wrzucić por. Chwilę przesmażyć. Dodać pieczarki i jeszcze razem wszystko przesmażyć około 10 minut. Zalać rosołem. Po zagotowaniu zupy dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wrzucić ziele angielskie i listek laurowy. Gotować do miękkości warzyw. W słoiczku rozmieszać łyżkę skrobi z wodą i wlać do zupy. Na koniec do śmietany wlać kilka łyżek zupy, dokładnie rozmieszać i wlać do zupy. Na koniec dodać sos z kurkami, wymieszać i chwilę jeszcze gotować. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz