reklama

poniedziałek, 31 sierpnia 2020

Zupa pieczarkowo kurkowa

Po przygotowaniu piersi kurczaka w sosie z kurek zostało mi trochę sosu z kurek, więc postanowiłam wykorzystać go do sporządzenia jakiejś zupy. Do dyspozycji miałam jeszcze pieczarki, por dlatego wykombinowałam zupełnie nową wersję zupy pieczarkowej.
Takie połączenie okazało się obłędne w smaku i za każdym razem, gdy tylko będę miała do dyspozycji sos kurkowy zawsze wykorzystam go do takiej zupy.

Składniki:
400 g pieczarek
kawałek pora
4 - 5 ziemniaków
2 łyżka masła
1,5 l rosołu
kilka kulek ziela angielskiego
mały listek laurowy
1/2 szklanki sosu z kurkami
1/2 szklanki śmietany 18%
łyżka skrobi
sól
pieprz
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
Pieczarki obrać i pokroić na plasterki.  Por pokroić w pół plasterki. W garnku rozgrzać masło, a następnie wrzucić por. Chwilę przesmażyć. Dodać pieczarki i jeszcze razem wszystko przesmażyć około 10 minut. Zalać rosołem. Po zagotowaniu zupy dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wrzucić ziele angielskie i listek laurowy. Gotować do  miękkości warzyw. W słoiczku rozmieszać  łyżkę skrobi z wodą i wlać do zupy. Na koniec do śmietany wlać kilka łyżek zupy, dokładnie rozmieszać i wlać do zupy. Na koniec dodać sos z kurkami, wymieszać i chwilę jeszcze gotować.  Doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz