Nasza rodzinka stwierdziła, że na pewno wykombinuję z tego bigos jakiego jeszcze nie było. Nie chcąc ich zawieść postanowiłam zastosować wszystko to czego się dowiedziałam o bigosie i przygotować taki bigos po mojemu.
Składniki:
1,5 kg kapusty białej szpiczastej
0,5 kg kapusty kiszonej
3 steki wołowe
3 sznycle wieprzowe
mięso wieprzowe z 3 szaszłyków
250 g boczku wędzonego
30 dkg kiełbasy podwawelskiej
1/2 cebuli
6 śliwek suszonych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1,5 łyżki miodu
2 listki laurowe
5 - 6 kulek ziela angielskiego
3 - 4 kulki jałowca
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka mielona
łyżka sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Do większego garnka wrzucić boczek i gotować do miękkości. W międzyczasie poszatkować białą kapustę i dorzucić do gotującego się boczku. Gdy boczek i kapusta będzie miękka wyjąć boczek, a do ugotowanej białej kapusty dorzucić pokrojoną kapustę kiszoną. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i ziarna jałowca. Gotować do miękkości. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, a następnie wrzucić na rozgrzany na patelni olej i chwilę wszystko smażyć. Tak usmażoną kiełbasę wraz z cebulą wrzucić do kapusty. Mięso z grilla i boczek pokroić w większą kostkę i też wrzucić do kapusty. Dodać wcześniej zamoczone i pokrojone suszone śliwki. Wszystko razem wymieszać i gotować do zredukowania płynu. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, miód, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Taki bigos najlepiej smakuje po kilkakrotnym odgrzaniu. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz