reklama

czwartek, 27 sierpnia 2020

Bigos z suszonymi śliwkami i miodem

Ostatnio rozmawiałam ze znajomymi o bigosie i dowiedziałam się, że jest mnóstwo przepisów na tą tradycyjną polską potrawę. To czego się dowiedziałam, aż mnie zdziwiło. Nigdy nie słyszałam, by do bigosu dodać miód. Ta wiadomość tak mnie zaintrygowała, że postanowiłam w najbliższym czasie wykorzystać ten trik. Długo nie musiałam czekać, bo po ostatnim grillu u rodziny zostaliśmy obdarowani mięsem, które pozostało po tej imprezie.
Nasza rodzinka  stwierdziła, że na pewno wykombinuję z tego bigos jakiego jeszcze nie było.  Nie chcąc ich zawieść postanowiłam zastosować wszystko to czego się dowiedziałam o bigosie i przygotować taki bigos po mojemu.

Składniki:
1,5 kg kapusty białej szpiczastej
0,5 kg kapusty kiszonej
3 steki wołowe
3 sznycle wieprzowe
mięso wieprzowe z 3 szaszłyków
250 g boczku wędzonego
30 dkg kiełbasy podwawelskiej
1/2 cebuli
6 śliwek suszonych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1,5 łyżki miodu
2 listki laurowe
5 - 6 kulek ziela angielskiego
3 - 4 kulki jałowca
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka mielona
łyżka sosu sojowego

Sposób przygotowania:
Do większego garnka wrzucić boczek i gotować do miękkości. W międzyczasie poszatkować białą kapustę i dorzucić do gotującego się boczku. Gdy boczek i kapusta będzie miękka wyjąć boczek, a do ugotowanej białej kapusty dorzucić pokrojoną  kapustę kiszoną. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i ziarna jałowca. Gotować do miękkości. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, a następnie wrzucić na rozgrzany na patelni olej i chwilę wszystko smażyć. Tak usmażoną kiełbasę wraz z cebulą wrzucić do kapusty. Mięso z grilla i boczek pokroić w większą kostkę i też wrzucić do kapusty. Dodać wcześniej zamoczone i pokrojone suszone śliwki. Wszystko razem wymieszać i gotować do zredukowania płynu. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, miód, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Taki bigos najlepiej smakuje po kilkakrotnym odgrzaniu. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz