reklama

poniedziałek, 24 sierpnia 2020

Zupa krem z cukinii po mojemu

Pierwszy raz  zupę z cukinii robiłam dawno temu, ale później przygotowywałam różne wersje z przeróżnymi dodatkami. Jednak ostatnio miałam okazję jeść cudowną w smaku zupę krem z cukinii zaserwowaną z pure ziemniaczanym, którą ugotowała szwagierka Vera. Wzorując się na jej przepisie przygotowałam trochę inną wersję, bowiem rozmawiając z jej mamą, która podzieliła się swoim przepisem, a mianowicie z dodatkiem selera naciowego, stwierdziłam, że łącząc te trzy przepisy w jeden na pewno powstanie zupa krem z cukinii o wyjątkowym smaku.
I tak się stało, to był naprawdę strzał w dziesiątkę.

Składniki:
1 duża cukinia
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
3 łodygi selera naciowego
1 duża łyżka masła
1,5 l bulionu warzywnego
100 g serka topionego śmietankowego
sól
pieprz grubo mielony
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
W garnku rozpuścić masło, na które wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojone łodygi selera naciowego, wymytą, wydrążoną i pokrojona w kostkę cukinię (nie obieramy ze skórki). Wszystko razem  przesmażyć. Zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości. Dodać serek topiony i chwilę gotować do rozpuszczenia sera. Następnie odstawić i po chwili blendować do uzyskania konsystencji kremu. Całość doprawić solą, pieprzem grubo mielonym, pieprzem ziołowym.Tym razem zupę zaserwowałam z pure ziemniaczanym. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz