reklama

wtorek, 25 sierpnia 2020

Papryka czerwona po chorwacku

Uwielbiam paprykę czy w potrawach, czy w przetworach, a także na surowo jako dodatek do sałatek, czy po prostu tak sobie przegryźć. Dlatego często poszukuję coraz to nowszych przepisów na to przepyszne warzywo. Ostatnio spotkałam znajomych, którzy często podróżują i jak zwykle rozmawialiśmy o nowych potrawach, które mieli okazję pokosztować. Dowiedziałam się, że jedli cudowną w smaku paprykę po chorwacku.
Znajoma tak zachwalała tą paprykę, że zmusiłam ją, by  podzieliła się przepisem, który z stamtąd przywiozła. Muszę przyznać, że natychmiast zabrałam się do działania, by sprawdzić, czy faktycznie jest to taki rarytas. I okazało się, że tak. Teraz żałuję, że zrobiłam tylko 2 słoiki na próbę, ale nic straconego, kupię paprykę i zrobię więcej.

Składniki:
3 duże papryki

Składniki na zalewę:
2,5  łyżki octu
5 łyżek wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego

Składniki marynaty:
200 g musztardy
10 łyżek oleju

Sposób przygotowania
Paprykę oczyścić i pokroić w paski. W garnku umieścić składniki zalewy i zagotować. Dodać pokrojoną paprykę przemieszać i gotować około 10 minut. (zalewy jest mało, ale papryka puści sok. Tak ma być). W między czasie przygotować w misce marynatę, czyli musztardę dokładnie rozmieszać z olejem, a następnie łyżką cedzakową wyciągnąć paprykę, którą wrzucić do marynaty i wymieszać. Na koniec przełożyć do słoików i po ostygnięciu umieścić w lodówce. Spożywać po 2 - 3 dniach. Jeśli robi się większą ilość, wtedy pasteryzować 10 minut. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz