reklama

poniedziałek, 3 sierpnia 2020

Zupa grzybowa z serowymi kluskami lanymi


Zupę grzybową bardzo lubimy zwłaszcza ze świeżych grzybów o czym już wspominałam i dlatego co jakiś czas modyfikuję ją dodając co raz to inne składniki. W dzisiejszej zupie zamiast cebuli znalazł się por i dodatkowo pietruszka oraz seler. Jednak najważniejszym składnikiem, który spowodował, że zupa okazała się obłędna w smaku były kluski lane z dodatkiem sera żółtego. I tak powstała nowa wersja tak znanej i popularnej zupy.

Składniki:
500 g grzybów leśnych mieszanych
3 ziemniaki
kawałek białej części pora
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 łyżki masła
olej
sól
pieprz
pieprz ziołowy
listek laurowy
3 kulki ziela angielskiego
2 łyżki sosu sojowego
100 ml śmietany 30 %
2 łyżki śmietany kwaśnej

Składniki na lane kluski z żółtym serem
2 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki startego sera

Sposób przygotowania lanych klusek:
Jajka wybić do miseczki, dokładnie rozbić je widelcem, a następnie dodać mąkę, ser  cały czas mieszając widelcem. Dodać wodę i dalej mieszać do uzyskania odpowiedniej, lejącej masy.

Sposób przygotowania:
Grzyby obrać, wypłukać, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka  na roztopione masło i dusić.  Na patelni rozgrzać olej, dodać  masło, a następnie wrzucić pokrojone w krążki pory i chwilę przesmażyć. Następnie dodać marchewkę, seler, pietruszkę obrane i starte na tarce o dużych oczkach oraz ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i razem wszystko przesmażyć. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, listek laurowy, pozostałe przyprawy i gotować do miękkości. Przygotowane lane kluski wlewać  powoli cienką stróżką. Na koniec dodać do zupy obydwie śmietany rozmieszane w miseczce wraz z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Podawać z posiekaną natką pietruszki. Smacznego.


1 komentarz: