reklama

poniedziałek, 17 sierpnia 2020

Surówka z cukinii

Nigdy nie słyszałam by ktoś robił surówkę z cukinii, aż do teraz, kiedy miałam okazję taką spróbować i muszę przyznać, że naprawdę przypadła mi do gustu. Moja znajoma już od dawna taką przygotowuje, twierdząc, że cukinia jest uniwersalnym warzywem, z którego można wyczarować wszystko począwszy od zup, zapiekanek, kotlecików, a skończywszy na wszelakiego rodzaju przetworach i surówkach. Dlatego na swoim ogródku co roku ma mnóstwo cukinii, którą nie raz i mnie obdaruje.
Korzystając z jej przepisu przygotowałam taką surówkę, by jak zwykle polecić ją moim czytelnikom.

Składniki:
1 młoda cukinia
2 marchewki
1 papryka czerwona

Składniki na dresing:
łyżka miodu
łyżeczka musztardy
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
pieprz ziołowy
1/2 łyżeczki ziół do sałatek

Sposób przygotowania dresingu:
Wszystkie składniki dresingu dokładnie wymieszać, a następnie dodać do startej na tarce o dużych oczkach cukinii i marchewek oraz pokrojonej w paseczki papryki  i wymieszać. Odłożyć do przegryzienia się smaków. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz