reklama

piątek, 14 sierpnia 2020

Makaron z pesto z pietruszki i bazylii z twarogiem

Już od dawna zabierałam się za przygotowanie pesto, ale jakoś nigdy nie miałam dość składników. I nagle zięć mnie zaopatrzył w tyle warzyw, między innymi w piękną pietruszkę wraz z natką, że aż szkoda byłoby nie wykorzystać jej do przygotowania pesto, które postanowiłam użyć do zrobienia szybkiego dania obiadowego.
Muszę przyznać, że pierwszy raz jadłam makaron z pesto pietruszkowym i twarogiem i na pewno nie ostatni. Było to naprawdę pyszne.

Składniki na pesto:
3 pęczki natki pietruszki
garść listków bazylii
2 ząbki czosnku
1/2 szkl. oliwy
2 - 3 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania pesto:
Pietruszkę i bazylię dokładnie wypłukać, a następnie rozdrobnić. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Pietruszkę, bazylię, słonecznik i pozostałe składniki pesto dokładnie zblendować. Pesto przełożyć do słoiczka, na wierzch dodać niewielką ilość oliwy i zakręcić. Przechowywać w lodówce.

Składniki na makaron z pesto:
makaron świderki
250 g twarogu półtłustego
sól
1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania makaronu z pesto:
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, dodać łyżkę oliwy, a następnie odlać wodę, a do makaronu dodać przygotowane pesto i wymieszać. Wyłożyć na talerz. Na koniec dodać twaróg.  Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz