Dlatego, gdy mąż kupił koszyczek kurek postanowiłam przygotować taki sos i zaserwować go z piersią z kurczaka. Tak przygotowane piersi z kurczaka zaserwowane z kaszą gryczaną oraz z sałatką z pomidorów i ogórka małosolnego okazały się pysznym daniem obiadowym.
Składniki:
4 piersi z kurczaka
400 g kurek
1 mała cebula
łyżka masła
200 g śmietany do zup
2 łyżki śmietany kwaśnej
2 łyżeczki skrobi
sos sojowy
pieprz
pieprz ziołowy
sól
Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego tłuszczu, a następnie włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i opiec na suchej patelni (w razie potrzeby dolać trochę marynaty), a następnie nakryć pokrywką, odstawić na bok i trzymać mięso około 8 minut, aby doszło. Po tym czasie mięso wyjąć na talerz, a na tą samą patelnię dodać do pozostałości z pieczenia mięsa masło, a następnie wrzucić pokrojoną drobno cebulę. Chwilę razem przesmażyć nie dopuszczając do zbrązowienia cebuli. Do cebuli dodać oczyszczone kurki ( kurki wrzucam do większej miski, dodaję 2 łyżki soli i zalewam wrzątkiem, po kilku minutach kurki wypłyną na wierzch, a wszelkie zanieczyszczenia takie jak listki i piasek opadną na dno. Wtedy po prostu wyjąć kurki łyżką cedzakową wprost na durszlak). Smażyć kilka minut, a następnie zalać śmietaną zmieszaną z skrobią. Do tak przygotowanego sosu włożyć upieczone piersi z kurczaka i chwilę razem dusić. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz