reklama

wtorek, 18 sierpnia 2020

Piersi z kurczaka w sosie z kurek

Kurki bardzo lubię, ale jakoś dawno nie miałam okazji coś z ich udziałem przygotować. Z tymi grzybami spotkałam się będąc jeszcze dzieckiem, kiedy jeździłam na wakacje do mojej cioci na wieś. Wszyscy w rodzinie wiedzieli, że to właśnie ona jest najlepszym zbieraczem grzybów i każdy, kto do niej przyjeżdżał, zawsze wyjeżdżał z słoiczkami grzybów marynowanych. Jednak nie o tym chciałam pisać, tylko o kurkach, z których przygotowywała przepyszne potrawy, między innymi sos z kurek i przepyszną zupę.
Dlatego, gdy mąż kupił koszyczek kurek postanowiłam przygotować taki sos i zaserwować go z piersią z kurczaka. Tak przygotowane piersi z kurczaka zaserwowane z kaszą gryczaną oraz z sałatką z pomidorów i ogórka małosolnego okazały się pysznym daniem obiadowym.

Składniki:
4 piersi z kurczaka
400 g kurek
1 mała cebula
łyżka masła
200 g śmietany do zup
2 łyżki śmietany kwaśnej
2 łyżeczki skrobi
sos sojowy
pieprz
pieprz ziołowy
sól
Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki  marynaty dokładnie  wymieszać. Piersi z kurczaka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego tłuszczu, a następnie  włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty  i opiec na suchej patelni (w razie potrzeby dolać trochę marynaty), a następnie nakryć pokrywką, odstawić na bok i trzymać mięso około 8 minut, aby doszło. Po tym czasie mięso wyjąć na talerz, a na tą  samą patelnię dodać do pozostałości z pieczenia mięsa masło, a następnie wrzucić pokrojoną drobno cebulę. Chwilę razem przesmażyć nie dopuszczając do zbrązowienia cebuli. Do cebuli dodać oczyszczone kurki ( kurki wrzucam do większej miski, dodaję 2 łyżki soli i zalewam wrzątkiem, po kilku minutach kurki wypłyną na wierzch, a wszelkie zanieczyszczenia takie jak listki i piasek opadną na dno. Wtedy po prostu wyjąć kurki łyżką cedzakową wprost na durszlak). Smażyć kilka minut, a następnie zalać śmietaną zmieszaną z skrobią. Do tak przygotowanego sosu włożyć upieczone piersi z kurczaka i chwilę razem dusić. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz