Składniki:
1 op. ciastek kruchych kakaowych
4 łyżki masła
500 g schłodzonego serka mascarpone
200 ml schłodzonej śmietanki 30%
200 ml mleka
5 i 1/2 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
2 op. (2 x 140 g) serka homogenizowanego waniliowego
100 g białej czekolady
250 g borówek amerykańskich
2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastka rozdrobnić na piasek, a następnie dodać masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanymi ciastkami wyłożyć dokładnie dno tortownicy i uklepać.
Do miski przełożyć mascarpone, wlać śmietankę 30% i dodać cukier. Ubijać przez ok. 2 minuty aż masa zwiększy objętość. W między czasie w garnuszku zagotować mleko, odstawić z ognia i dodać żelatynę. Mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Mleko z żelatyną przelać do większej miski i po łyżce dodawać serki homogenizowane cały czas mieszając, a następnie przelać do ubitej masy z mascarpone i zmiksować na małych obrotach miksera. Dodać drobno posiekaną czekoladę oraz 200 g borówek i wymieszać łyżką. Wyłożyć na ciastka, udekorować pozostałymi owocami i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać kakao. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz