reklama

sobota, 8 sierpnia 2020

Sernik stracciatella bez pieczenia

Serniki uwielbiamy, dlatego ucieszyłam się, gdy dostałam przepis na ten pyszny sernik bez pieczenia od narzeczonej naszego syna Sylwii,  która potrafi zawsze coś pysznego wyczarować do niedzielnej kawki.  Oczywiście można zrobić go z innymi owocami, ale akurat dysponowałam borówkami amerykańskimi i postanowiłam je wykorzystać. Sernik w tym wydaniu okazał się wyśmienity w smaku, lekki, puszysty i nie za słodki.

Składniki:
1 op. ciastek kruchych kakaowych
4 łyżki masła
500 g schłodzonego serka mascarpone
200 ml schłodzonej śmietanki 30%
200 ml mleka
5 i 1/2 łyżki cukru
2 łyżki żelatyny
2 op. (2 x 140 g) serka homogenizowanego waniliowego
100 g białej czekolady
250 g borówek amerykańskich
2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastka rozdrobnić na piasek, a następnie dodać  masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanymi ciastkami wyłożyć dokładnie dno tortownicy i uklepać.
Do miski przełożyć mascarpone, wlać śmietankę 30% i dodać cukier. Ubijać przez ok. 2 minuty aż masa zwiększy objętość.  W między czasie w garnuszku zagotować mleko, odstawić z ognia i dodać żelatynę. Mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Mleko z żelatyną przelać do większej miski i po łyżce dodawać serki homogenizowane cały czas mieszając, a następnie przelać do ubitej masy z mascarpone i zmiksować na małych obrotach miksera. Dodać drobno posiekaną czekoladę oraz 200 g  borówek i wymieszać łyżką. Wyłożyć na ciastka, udekorować pozostałymi owocami i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać kakao. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz