reklama

poniedziałek, 10 sierpnia 2020

Zupa ogórkowa moja nowa wersja

Zawsze lubiliśmy zupę ogórkową i tą według przepisu mojej mamy i tą od mojej teściowej, ale to się już przejadło. Robiłam również inne wersje i tą z ryżem, czy na wędzonych żeberkach, ale dzisiaj postanowiłam przygotować taką prostą na wywarze ze skrzydełek drobiowych, z dużą ilością włoszczyzny i posiekanego koperku.
Zupa wyszła cudowna w smaku, zupełnie inna niż dotychczas. A wszystko to przez dodatek koperku i dodatkowych przypraw.

Składniki:
4 skrzydełka z kurczaka
1 duża marchewka
kawałek selera
1 pietruszka
kawałek białej części pora
4 ziemniaki
4 - 5 ogórków kiszonych
1/2 cebuli
łyżka masła
kilka kulek ziela angielskiego
listek laurowy
4 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
sól
pieprz
pieprz ziołowy
czosnek granulowany
sos sojowy
garść posiekanego koperku

Sposób przygotowania:
Ugotować wywar ze skrzydełek,  a następnie do wywaru dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i w pół krążki por. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do miękkości warzyw.  W międzyczasie ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie przesmażyć razem z pokrojoną w kostkę cebulą na stopionym na patelni maśle. Po przesmażeniu dodać do zupy. Chwilę razem gotować.  Śmietanę  przelać do słoika, następnie dodać kilka łyżek gorącej zupy, zakręcić słoik,wymieszać i wlać do garnka ciągle mieszając. Doprawić wyżej wymienionymi przyprawami, wsypać koperek i wymieszać. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz