reklama

piątek, 7 sierpnia 2020

Rolada z indyka z mięsem mielonym z suszonymi śliwkami

Piersi z indyka jak już nie raz wspominałam, często goszczą na naszym stole, dlatego staram się za każdym razem przygotowywać coś nowego. Tym razem inspirując się różnymi przepisami z internetu, postanowiłam przygotować moją wersję rolady z indyka z mięsem mielonym z suszonymi śliwkami.
Tak przygotowane mięso zaserwowane z pieczonymi w piekarniku ziemniakami i sałatką z fasolki szparagowej zielonej stanowiło pyszne danie obiadowe.

Składniki:
600 g piersi z indyka
250 g mięsa mielonego
mała cebula
6 - 7 śliwek suszonych
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Składniki marynaty:
3 łyżki oleju
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka papryki mielonej
1 łyżeczka czosnku mielonego
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól
pieprz

Sposób przygotowania marynaty:
Wszystkie składniki  marynaty dokładnie  wymieszać. Pierś z indyka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego tłuszczu. Pierś z indyka rozciąć od dłuższej strony, nie przecinając go do końca, a następnie mocno rozbić do uzyskania płatu o grubości 1 cm, a następnie  włożyć do marynaty. Tak przygotowane mięso włożyć na godzinę do lodówki. W między czasie obrać i pokroić w drobną kostkę cebulę i przesmażyć ją  na patelni z odrobiną oleju. Dodać mięso mielone, pokrojone śliwki suszone i razem wszystko przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Płat mięsa wyjąć z marynaty, ułożyć na foli spożywczej, a następnie rozsmarować farsz. Zwinąć roladę za pomocą foli spożywczej, którą na koniec skręcić na końcach jak cukierek. Włożyć na godzinę do lodówki. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, włożyć pozbawioną foli roladę i pod przykryciem piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 40 minut  co jakiś czas oblewając sosem. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10 minut do zrumienienia rolady. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz