reklama

wtorek, 11 sierpnia 2020

Sałatka z cukinii do obiadu

Cukinię uwielbiamy od dawna i staram się przygotowywać z jej udziałem wszelkiego rodzaju potrawy. Zazwyczaj są to dania obiadowe lub jakieś przetwory na zimę. Jednak ostatnio poszukiwałam jakieś sałatki do obiadu, ale wszystko co znalazłam to były przetwory na zimę. Jednak nie poprzestałam na poszukiwaniach i znalazłam sałatkę do obiadu na stronie smaker.pl, jednak postanowiłam ją jak zwykle zmodyfikować dodając moje składniki.

Składniki:
1 cukinia
2 ząbki czosnku
oregano
sól
pieprz
pieprz ziołowy
1/2 papryki czerwonej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia

Składniki na sos:
2 łyżki sosu sojowego
łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Sposób przygotowania:
Cukinię umyć i nie obierając pokroić w cienkie plasterki. Paprykę pokroić w paseczki, zaś czosnek drobno  posiekać. Tak przygotowaną cukinię wrzucić na  rozgrzany olej i chwilę przesmażyć. Następnie dodać pokrojoną w paseczki paprykę, doprawić solą, oregano i smażyć około 10 minut. Przełożyć do miseczki do wystygnięcia. Dodać przygotowany sos, posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i odstawić do przegryzienia się smaków. Smacznego.


1 komentarz:

  1. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.

    OdpowiedzUsuń