Składniki:
1 cukinia
2 ząbki czosnku
oregano
sól
pieprz
pieprz ziołowy
1/2 papryki czerwonej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
Składniki na sos:
2 łyżki sosu sojowego
łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć i nie obierając pokroić w cienkie plasterki. Paprykę pokroić w paseczki, zaś czosnek drobno posiekać. Tak przygotowaną cukinię wrzucić na rozgrzany olej i chwilę przesmażyć. Następnie dodać pokrojoną w paseczki paprykę, doprawić solą, oregano i smażyć około 10 minut. Przełożyć do miseczki do wystygnięcia. Dodać przygotowany sos, posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i odstawić do przegryzienia się smaków. Smacznego.
Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.
OdpowiedzUsuń