reklama

środa, 24 marca 2021

Piersi z kurczaka pod marchewkową pierzynką

Robiłam już piersi z kurczaka pod majonezową pierzynką, pod pierzynką z pieczarek i mozzarelli, więc tym razem postanowiłam wypróbować przepis, który nie dawno otrzymałam. Był to przepis na  piersi z kurczaka pod marchewkową pierzynką. Wypróbowałam i okazało się, że jest to mistrzostwo świata. Tak przygotowana pierś z kurczaka jest soczysta, a o to nam zawsze chodzi, by mięso nie było spieczone i suche. Postanowiłam, że będę je piec wraz z ziemniakami pokrojonymi w ósemki i to był bardzo dobry pomysł.

Takie szybkie w przygotowaniu, proste danie obiadowe, to jest to co lubię, zwłaszcza, gdy nie mam zbyt dużo czasu, aby stać w kuchni. 

Składniki:

2 piersi z kurczaka

1 większa marchewka

2 łyżki majonezu

sól

pieprz

pieprz ziołowy

Składniki marynaty:

pół szklanki oleju

łyżeczka papryki ostrej

łyżeczka papryki słodkiej

łyżeczka czosnku granulowanego

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki  marynaty dokładnie  wymieszać. Piersi z kurczaka włożyć do marynaty. Tak przygotowane odłożyć na godzinę do lodówki. Ja zazwyczaj przygotowuję je wieczorem i wkładam na noc do lodówki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać majonez, sól, pieprz i pieprz ziołowy, wymieszać , a następnie powstałą masę nałożyć równomiernie na wyciągnięte z marynaty piersi. Tak przygotowane piersi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wraz z ziemniakami pokrojonymi w ósemki i przyprawionymi przyprawą do ziemniaków i wymieszane z 2 łyżkami  oleju. Całość włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać 40 minut. Ja zaserwowałam to danie z surówką z kapusty pak choi . Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz