Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 por
4 plastry ananasa z puszki
1 łyżeczka curry
200 ml śmietany 30 %
kilka łyżek soku z ananasa
2 łyżeczki skrobi
sos sojowy
sól
pieprz ziołowy
Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego tłuszczu, a następnie włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i opiec na patelni z rozgrzanym olejem z marynaty. Por pokroić w pół plasterki, a następnie wrzucić na patelnię z mięsem. Chwilę razem przesmażyć. Dodać pokrojony w kostkę ananas z puszki, dolać 1/2 szklanki wody ciepłej, przykryć i dusić do miękkości mięsa. Mięso wyjąć, a do sosu dodać sok z ananasa, curry, śmietanę rozmieszaną z dwoma łyżeczkami skrobi i chwilę gotować do zgęstnienia sosu. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Tak przygotowane piersi z kurczaka zaserwowałam z kaszą gryczaną i surówką z kapusty szpiczastej z marchewką i ananasem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz