reklama

poniedziałek, 13 lipca 2020

Piersi z kurczaka duszone w sosie z porem i ananasem

Już kiedyś pisałam, że bardzo lubimy dania mięsne w połączeniu z owocami. Robiłam już piersi z kurczaka zapiekane w sosie majonezowo - ananasowym, dlatego dzisiaj pokombinowałam trochę i z podobnych składników takich jak por i ananas przygotowałam sos z dodatkiem śmietany i przypraw. Tak przygotowane piersi z kurczaka okazały się wyśmienite w smaku.

Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 por
4 plastry ananasa z puszki
1 łyżeczka curry
200 ml śmietany 30 %
kilka łyżek soku z ananasa
2 łyżeczki skrobi
sos sojowy
sól
pieprz ziołowy

Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki  marynaty dokładnie  wymieszać. Piersi z kurczaka dokładnie umyć, obrać z błonek i niepotrzebnego tłuszczu, a następnie  włożyć do marynaty. Tak przygotowane włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty   i opiec na patelni z rozgrzanym olejem z marynaty. Por pokroić w pół plasterki, a następnie wrzucić na patelnię z mięsem. Chwilę razem przesmażyć.  Dodać pokrojony w kostkę ananas z puszki, dolać 1/2 szklanki wody ciepłej, przykryć i dusić do miękkości mięsa. Mięso wyjąć, a do sosu dodać sok z ananasa, curry, śmietanę rozmieszaną z dwoma łyżeczkami skrobi i chwilę gotować do zgęstnienia sosu. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Tak przygotowane piersi z kurczaka zaserwowałam z kaszą gryczaną i surówką z kapusty szpiczastej z marchewką i ananasem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz