reklama

środa, 24 czerwca 2020

Zupa krem z kalarepy, cukinii i marchewki z mleczkiem kokosowym

W związku z tym, że została mi dorodna kalarepa postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania zupy krem. Zastanawiałam się jednak jakie warzywa jeszcze wykorzystać by powstała zupa o wyjątkowym smaku. Dodatek cukinii, marchewki, szalotek, posiekanego lubczyka i tej  wyjątkowej przyprawy absolutnie wystarczyło, by w połączeniu z mleczkiem kokosowym powstała ta wyjątkowa w smaku zupa.

Składniki:
1 kalarepa
1 cukinia
2 marchewki
3 - 4 szalotki
garść posiekanego lubczyka
200 ml mleczka kokosowego
1 1/2 l wody
sól
pieprz
pieprz ziołowy
1/4 łyżeczki przyprawy Ras el hanout
2 łyżki masła
natka pietruszki

Sposób przygotowania:
W garnku rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę przesmażyć. Dodać obraną i pokrojoną marchew, kalarepę i cukinie.. Krótko wszystko przesmażyć, dodać przyprawy takie jak sól i pieprz, pieprz ziołowy, posiekany lubczyk. Wlać wodę i gotować do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie całość zblendować, dodać mleczko kokosowe, przyprawę Ras el hanout,  wymieszać i chwilę jeszcze gotować. Tak przygotowaną zupę krem zaserwowałam suto obsypaną posiekaną natką pietruszki i z grzankami. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz