Jadłam już różne placki, ale takie z dodatkiem jabłka i sera żółtego nigdy. Dlatego, gdy usłyszałam o takiej wersji postanowiłam jak najprędzej wypróbować je. Jednak od razu pomyślałam, że placki owszem mogą nam przypaść do gustu, ale ja lubię spożywać je w towarzystwie śmietany lub jakiegoś sosu na jej bazie. Pomyślałam więc, że zaserwuję je z sosem wymyślonym na prędce.
Dlatego wymieszam 2 łyżki gęstej śmietany z łyżką majonezu i łyżką konfitury żurawinowej z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu. Taki sos i cudowne w smaku placki okazały się przepysznym daniem obiadowym.
Składniki:
1 kg ziemniaków
kawałek cukinii
1 jajko
1/2 cebuli
1 jabłko
150 g sera żółtego
maka pszenna
sól
świeżo zmielony pieprz
pieprz ziołowy
1/4 łyżeczki przyprawy Ras el hanout
1 łyżka sosu sojowego
garstka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Cukinię i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Wszystko wymieszać z jajkiem, mąką, startym serem i natką pietruszki, a następnie doprawić wyżej wymienionymi przyprawami. Tak przygotowane placki smażyć na rumiano. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz