reklama

czwartek, 18 czerwca 2020

Kotleciki mielone z kaszą gryczaną i kalarepą z piekarnika

Kiedyś słyszałam o kotlecikach z kaszą gryczaną i nie mogłam sobie przypomnieć gdzie to było. I o dziwo z pomocą przyszedł mi mój mąż, który czytał o nich w internecie. Były to  hreczanyki, danie pochodzące z Podkarpacia. Inspirując się tym przepisem przygotowałam własną wersję tych kotlecików. A, że bardzo lubimy takie obiadki dwa w jednym, które wystarczy zaserwować z jakimś  sosem to pyszny obiadek był gotowy.
Po przegotowaniu naszej ulubionej oberiby zupy zostały mi jeszcze dwie  kalarepy bez liści i nie chciałam by się zmarnowały, a że były naprawdę duże,  to postanowiłam jedną z nich wykorzystać do przygotowania tych wyjątkowych w smaku kotletów mielonych. Nigdy bym nie przypuszczała, że przez  takie połączenie uzyskam tak wyśmienite danie obiadowe.

Składniki:
500 g mięsa mielonego mieszanego
1 kalarepa bez liści
torebka kaszy gryczanej
2 jajka
garść posiekanego lubczyku
garść posiekanego szczypiorku
czosnek niedźwiedzi suchy
sól
pieprz
pieprz ziołowy
łyżka sosu sojowego

Sposób przygotowania:
Kalarepę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie al dente. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki wraz z przyprawami i dokładnie wymieszać.  Z tak przygotowanej masy formować kotleciki, układać na wyłożonej papierem blaszce i zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 35 minut. Zaserwowałam upieczone kotleciki z sosem koperkowym na bazie jogurtu naturalnego. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz