Po przegotowaniu naszej ulubionej oberiby zupy zostały mi jeszcze dwie kalarepy bez liści i nie chciałam by się zmarnowały, a że były naprawdę duże, to postanowiłam jedną z nich wykorzystać do przygotowania tych wyjątkowych w smaku kotletów mielonych. Nigdy bym nie przypuszczała, że przez takie połączenie uzyskam tak wyśmienite danie obiadowe.
Składniki:
500 g mięsa mielonego mieszanego
1 kalarepa bez liści
torebka kaszy gryczanej
2 jajka
garść posiekanego lubczyku
garść posiekanego szczypiorku
czosnek niedźwiedzi suchy
sól
pieprz
pieprz ziołowy
łyżka sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Kalarepę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie al dente. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki wraz z przyprawami i dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanej masy formować kotleciki, układać na wyłożonej papierem blaszce i zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 35 minut. Zaserwowałam upieczone kotleciki z sosem koperkowym na bazie jogurtu naturalnego. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz