I okazało się, że to połączenie spowodowało obłędny smak tej zupy. Przepis pochodzi ze strony https://www.doradcasmaku.pl/ odrobinę przeze mnie zmodyfikowany.
Składniki:
100 g boczku wędzonego
3 - 4 cebulki dymki
250 g pieczarek
2 marchewki
1,5 l rosołu
1/2 szkl. kaszy bulgur z wermiszelem
koperek
sól
pieprz
pieprz ziołowy
olej
łyżka masła
łyżka kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w kostkę i stopić na patelni z odrobiną oleju, dodać pokrojoną cebulkę i razem wszystko przesmażyć, a następnie przełożyć do garnka. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do boczku. Zalać rosołem i gotować. W międzyczasie pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Tak przygotowane pieczarki dodać do zupy i gotować do miękkości, a następnie wsypać kaszę i gotować jeszcze około 8 minut. Doprawić. Na koniec zabielić śmietaną. Podawać suto obsypaną koperkiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz