reklama

poniedziałek, 11 maja 2020

Zupa pieczarkowa z kaszą bulgur

Zupę pieczarkową przygotowywałam na różne sposoby i z różnymi dodatkami, ale tym razem pomyślałam, że dobrze było by wykorzystać kaszę bulgur, którą zakupiliśmy do zupełnie innej potrawy. Długo szukałam i znalazłam przepis, który niestety nie za bardzo mi się spodobał, bo nie mogłam sobie wyobrazić połączenia pieczarek z boczkiem wędzonym. Ale postanowiłam, że koniecznie muszę się przekonać jak to smakuje.
I okazało się, że to połączenie spowodowało obłędny smak tej zupy. Przepis pochodzi ze strony https://www.doradcasmaku.pl/ odrobinę przeze mnie zmodyfikowany.

Składniki:
100 g boczku wędzonego
3 - 4 cebulki dymki
250 g pieczarek
2 marchewki
1,5 l rosołu
1/2 szkl. kaszy bulgur z wermiszelem
koperek
sól
pieprz
pieprz ziołowy
olej
łyżka masła
łyżka kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w kostkę i stopić na patelni z odrobiną oleju, dodać pokrojoną cebulkę i razem wszystko przesmażyć, a następnie przełożyć do garnka. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do boczku. Zalać rosołem i gotować. W międzyczasie pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Tak przygotowane pieczarki dodać do zupy i gotować do miękkości, a następnie  wsypać kaszę i gotować jeszcze około 8 minut. Doprawić. Na koniec zabielić śmietaną. Podawać suto obsypaną koperkiem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz