reklama

piątek, 8 maja 2020

Sznycle z indyka zapiekane z warzywami

Długo zastanawiałam się jak tym razem przygotować sznycle indycze, które coraz częściej goszczą w naszej kuchni. Zależało mi żeby zrobić coś w piekarniku, ale bez sosu i wpadłam na pomysł, żeby zapiec je z warzywami, którymi akurat dysponowałam. Tak przygotowane sznycle zaserwowane z pieczonymi w piekarniku ziemniakami, które uwielbiamy stanowiły pyszne danie obiadowe.

Składniki:
3 sznycle z indyka
100 g sera tartego
200 g pieczarek
2 marchewki
1 por
1/2 czerwonej cebuli
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka słodka
czosnek niedźwiedzi suszony
curry
1 łyżka masła

Sposób przygotowania:
Sznycle z indyka lekko rozbić, natrzeć solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i papryką, a następnie odłożyć na kilka minut. W międzyczasie pieczarki pokroić w plasterki, por obrać z wierzchnich liści i pokroić w pół plasterki, marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zaś cebulę pokroić w piórka. Tak przygotowane warzywa  przesmażyć na maśle, doprawić. Na spód naczynia żaroodpornego ułożyć cienką warstwę warzyw, na których położyć sznycle. Każdy sznycel posmarować majonezem, a następnie wyłożyć resztę podsmażonych warzyw. Nakryć naczynie i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 40 minut. 10 minut przed końcem zapiekania wierzch obsypać serem żółtym. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz