reklama

poniedziałek, 18 maja 2020

Zupa curry warzywna po mojemu

Z racji tego, że w mojej spiżarce zalegały mi jeszcze warzywa, które zostały po przygotowaniu innych potraw i moje ulubione mleczko kokosowe postanowiłam ugotować zupę curry bezmięsną z dodatkiem przypraw, które spowodowały, że zupa miała obłędny smak. Zastanawiałam się jednak z czym ją zaserwować i tu przyszedł mi z pomocą mój mąż, który zaproponował abym przygotowała do tego smażoną  cukinię pokrojoną w kosteczkę.
Pomysł okazał się genialny i trafiony w nasze kubki smakowe.

Składniki:
1 cebula
kawałek imbiru
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 papryka czerwona
3 łyżki passaty pomidorowej
2 cukinie
1 większy ziemniak
sól
pieprz
kolendra
kmin rzymski
chili
1 l rosołu
czosnek niedźwiedzi suszony
pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
W garnku zagrzać kilka łyżek oleju, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę przesmażyć. Dodać starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i chwilę przesmażyć. Dodać obraną i pokrojoną marchew, paprykę, cukinie i ziemniak. Krótko wszystko przesmażyć, dodać przyprawy takie jak kolendra, kmin rzymski i chili w proszku. Wlać rosół i gotować do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie całość zblendować, dodać mleczko kokosowe, passatę pomidorową, wymieszać i chwilę jeszcze gotować. Tak przygotowaną zupę krem zaserwowałam z smażonymi kostkami cukinii. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz