reklama

sobota, 16 maja 2020

Rogaliki z ciasta kruchego z jabłkiem

Przygotowując ostatnio tort bezowy zostało mi 7 małych żółtek, na które nie miałam pomysłu, aż do dzisiaj, kiedy przypomniało mi się o rogalikach z ciasta kruchego z jabłkiem. Takie rogaliki często jadłam w dzieciństwie, a piekła je nasza sąsiadka. Było to bardzo dawno temu. Postanowiłam więc przygotować takie rogaliki z ciasta do którego użyłam te żółtka. Wyszły wyśmienite w smaku, kruche rogaliki z jabłkiem.

Składniki ciasta:
3 szkl. mąki
5 żółtek małych
1/2 szkl. cukru pudru
200 g masła
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
skórka z jednej cytryny

Dodatkowo
2 jabłka
cynamon
cukier grubszy
2 żółtka małe
2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:
Ze składników na ciasto zagnieść szybo ciasto, a następnie odłożyć je do lodówki przynajmniej na godzinę w celu schłodzenia. W międzyczasie jabłka obrać i pokroić w ósemki. Po godzinie ciasto podzielić na kule, rozwałkować w koło i pokroić w trójkąty tak jak się kroi  tort. Cząstkę jabłka położyć przy szerszym brzegu, posypać cynamonem i cukrem, a następnie zwijać szerszą stroną ku cienkiej formując rogaliki. Smarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem, posypać cukrem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut góra dół. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz