reklama

wtorek, 19 maja 2020

Gołąbki z mięsa mielonego nadziewane cukinią

O takich gołąbkach nigdy nie słyszałam, ale skoro bardzo popularne są gołąbki bez zawijania, to dlaczego nie zrobić gołąbków bez udziału kapusty, które  kształtem przypominają gołąbki. Tego typu gołąbki miałam okazję popróbować u nie dawno poznanych znajomych, którzy stosują wszelakie przyprawy z całego świata.
Tak przygotowane mięso mielone z nadzieniem z cukinii, sera, przyprawy ras el hanout z dodatkiem świeżej bazylii i pietruszki zaserwowane z ryżem i sosem pomidorowym jest fenomenalne w smaku i na pewno zadowoli nie jednego smakosza potraw z mięsa mielonego przygotowanego inaczej.

Składniki:
500 g mięsa mielonego mieszanego
1 bułka namoczona
1 jajko
bułka tarta
przyprawa ras el hanout
mąka do panierowania

Sposób przygotowania masy mięsnej:
Mięso wymieszać z wymoczoną i odciśniętą bułką, surowym jajkiem. Przyprawić do smaku solą i przyprawą ras el hanout. W razie potrzeby dodać bułkę tartą.  Dokładnie wyrobić na jednolita masę i odłożyć do lodówki.

Składniki na farsz:
1 cukinia
150 g sera żółtego w kawałku
sól
pieprz pieprz ziołowy
pieprz świeżo mielony
kumin
kmin rzymski,
natka pietruszki
świeża bazylia kilka listków
olej

Sposób przygotowania farszu:
Cukinię umyć,  pokroić w drobną kostkę i wrzucić na gorący olej. Chwilę przesmażyć, dodać przyprawy, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Dodać ser pokrojony w drobną kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki i posiekana bazylię. Wszystko dokładnie wymieszać.

Sposób przygotowania tych nietypowych gołąbków:





Przygotowane mięso mielone rozłożyć na foli spożywczej w kształcie kwadratu, nałożyć farsz i zwijać w kształcie gołąbków. Panierować w mące i smażyć na gorącym oleju z obydwu stron, Odłożyć do ostygnięcia. Przygotować sos pomidorowy, którym zalać upieczone gołąbki.

Składniki na sos pomidorowy:
5-6 pomidorów świeżych
łyżka masła
1/2 cebuli
1/2 szklanki rosołu
sól i pieprz
liść laurowy ziele angielskie
bazylia

Sposób przygotowania:
Pomidory świeże lub z puszki obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę. Na łyżce masła zeszklić pół cebuli, a następnie dodać przygotowane pomidory i 1/2 szklanki rosołu. Wszystko razem dusić do miękkości, a następnie zblendować na gładka masę. Postawić na kuchenkę dodać listek laurowy, ziele angielskie i jeszcze chwilę gotować, ewentualnie dodać trochę rosołu jeżeli będzie za gesty. Doprawić solą i pieprzem.
Gołąbki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym zaserwowałam z ryżem i to było naprawdę danie obłędne w smaku. Smacznego.


1 komentarz: