Tak przygotowane mięso mielone z nadzieniem z cukinii, sera, przyprawy ras el hanout z dodatkiem świeżej bazylii i pietruszki zaserwowane z ryżem i sosem pomidorowym jest fenomenalne w smaku i na pewno zadowoli nie jednego smakosza potraw z mięsa mielonego przygotowanego inaczej.
Składniki:
500 g mięsa mielonego mieszanego
1 bułka namoczona
1 jajko
bułka tarta
przyprawa ras el hanout
mąka do panierowania
Sposób przygotowania masy mięsnej:
Mięso wymieszać z wymoczoną i odciśniętą bułką, surowym jajkiem. Przyprawić do smaku solą i przyprawą ras el hanout. W razie potrzeby dodać bułkę tartą. Dokładnie wyrobić na jednolita masę i odłożyć do lodówki.
Składniki na farsz:
1 cukinia
150 g sera żółtego w kawałku
sól
pieprz pieprz ziołowy
pieprz świeżo mielony
kumin
kmin rzymski,
natka pietruszki
świeża bazylia kilka listków
olej
Sposób przygotowania farszu:
Cukinię umyć, pokroić w drobną kostkę i wrzucić na gorący olej. Chwilę przesmażyć, dodać przyprawy, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Dodać ser pokrojony w drobną kostkę oraz posiekaną natkę pietruszki i posiekana bazylię. Wszystko dokładnie wymieszać.
Sposób przygotowania tych nietypowych gołąbków:
Przygotowane mięso mielone rozłożyć na foli spożywczej w kształcie kwadratu, nałożyć farsz i zwijać w kształcie gołąbków. Panierować w mące i smażyć na gorącym oleju z obydwu stron, Odłożyć do ostygnięcia. Przygotować sos pomidorowy, którym zalać upieczone gołąbki.
Składniki na sos pomidorowy:
5-6 pomidorów świeżych
łyżka masła
1/2 cebuli
1/2 szklanki rosołu
sól i pieprz
liść laurowy ziele angielskie
bazylia
Sposób przygotowania:
Pomidory świeże lub z puszki obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę. Na łyżce masła zeszklić pół cebuli, a następnie dodać przygotowane pomidory i 1/2 szklanki rosołu. Wszystko razem dusić do miękkości, a następnie zblendować na gładka masę. Postawić na kuchenkę dodać listek laurowy, ziele angielskie i jeszcze chwilę gotować, ewentualnie dodać trochę rosołu jeżeli będzie za gesty. Doprawić solą i pieprzem.
Gołąbki z mięsa mielonego w sosie pomidorowym zaserwowałam z ryżem i to było naprawdę danie obłędne w smaku. Smacznego.
rewelacja! Faktycznie wyglądają wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuń