Tego jeszcze nie było, ale w końcu zdecydowałam się przygotować rybę w sosie curry. Już nie raz pisałam o mleczku kokosowym, które wprost uwielbiam i najchętniej dodawałabym do wszystkich potraw, ale niestety, trzeba się liczyć z tym, że nie do wszystkich potraw można je stosować, a po drugie nie wszyscy je aż tak uwielbiają. Ryba tak przygotowana okazała się wyśmienita w smaku.
Składniki:
4 filety rybne
1 duży por
papryka czerwona
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru
2 łyżeczki curry
200 ml mleczka kokosowego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
kurkuma
Sposób przygotowania:
Filety oprószyć przyprawami i odłożyć na kilka minut. Na patelni rozgrzać olej, dodać curry i przesmażyć. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce, a następnie wrzucić na rozgrzany olej z curry. Chwilę podsmażyć i dodać pokrojony w pół plasterki por i pokrojoną w paski paprykę. Wymieszać i chwilę wszystko przesmażyć. Dolać odrobinę wody i dusić do miękkości. Dodać mleczko kokosowe, doprawić pozostałymi przyprawami i gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu. Do tak przygotowanego sosu włożyć filety rybne, patelnię przykryć pokrywką i dusić około 15 minut na małym ogniu. Rybę w sosie curry zaserwowałam z ryżem gotowanym z curry. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz