reklama

czwartek, 21 maja 2020

Ryba zapiekana na kapuście kiszonej z ziemniakami

Kiedyś robiłam mięso zapiekane z kapustą kiszoną i ziemniakami,  pomyślałam więc, że dobrze byłoby się zainspirować tym przepisem i przygotować rybę zapiekaną na kapuście. Fakt, że postanowiłam zrobić to trochę inaczej, ale wyszło naprawdę pysznie. Nie raz stosuję takie triki, że przepisy z udziałem mięsa wykorzystuję do przygotowywania innych potraw w tym wypadku z udziałem ryby.


Składniki:
500 g kapusty kiszonej
1 duża marchewka
1/2 pora
5 ziemniaków ugotowanych i pokrojonych w ósemki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
kilka wiórek masła
3 filety rybne
szklanka bulionu

Sposób przygotowania:
Filety oprószyć przyprawami i odłożyć na kilka  minut.  Kapustę kiszoną lekko odcisnąć, dodać marchewkę obraną i startą na tarce o dużych oczkach, por oczyszczony i pokrojony w pół plasterki. Całość przyprawić solą,  pieprzem i  pieprzem ziołowym. Dokładnie wymieszać i włożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wrzucić kilka wiórków masła, przykryć i zapiekać w nagrzanym do 160 stopni piekarniku około 90 min, co jakiś czas podlewać bulionem i wymieszać. Po tym czasie dodać ziemniaki, wymieszać, a na górę ułożyć filety rybne. Zapiekać jeszcze około 20 minut. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz