reklama

środa, 20 maja 2020

Kaszotto warzywno - mięsne po mojemu

Wiele słyszałam o tej potrawie od znajomych, którzy często je spożywają,  kupując  gotowe danie do podgrzania. Bardzo je zachwalają, ale ja nigdy nie przepadałam za gotowcami i dlatego postanowiłam przygotować sama od początku do końca  takie kaszotto.  Muszę przyznać, że jest to potrawa szybka w przygotowaniu i przepyszna.
Tą potrawą znowu zaskoczyłam męża, który jak już wspominałam uwielbia kasze, a zwłaszcza gryczaną, dlatego obiecałam, że co jakiś czas będę przygotowywać kaszotto w różnych wersjach i to nie tylko z dodatkiem mięsa.

Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 cebula czerwona
kawałek pora
1 papryka
1 cukinia średnia
200 g kaszy gryczanej palonej
2 szklanki rosołu
sól
pieprz ziołowy
papryka czerwona słodka
pieprz czarny świeżo mielony
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
natka pietruszki
kilka cząstek pomidorków
olej

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić  w paski, dodać przyprawy takie jak sól, pieprz, pieprz ziołowy, paprykę czerwoną słodką, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie mięso obsmażyć na oleju, a następnie przełożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć obraną i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę,  pokrojony w pół plasterki por. Chwilę razem smażyć. Dodać wyczyszczoną z gniazd nasiennych pokrojoną w paski paprykę i pokrojoną w kostkę cukinię. Chwilę wszystko jeszcze przesmażyć. Wsypać kaszę, dodać usmażone mięso, a następnie zalać wszystko rosołem, nakryć i gotować na małym ogniu około 20 minut, aż kasza będzie miękka. Na koniec wsypać czosnek niedźwiedzi,  pozostałe przyprawy i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i podawać. Do smaku można już do wyłożonego kaszotto dodać kilka cząstek pomidorków. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz