Ja wybrałam to z kurczakiem i skomponowałam moją wersję. Wyszło pyszne danie jednogarnkowe godne polecenia.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
kawałek pora
1/2 cebuli czerwonej
3 cebulki dymki
200 g pieczarek
papryka czerwona
przyprawa gyros
fasolka czerwona konserwowa
1 szklanka kaszy bulgur z wermiszelem
sól
pieprz ziołowy
papryka wędzona
chili
olej
koperek
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić w paski, dodać przyprawę gyros, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie mięso obsmażyć na oleju, a następnie przełożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć obraną i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, pokrojone dymki, pokrojony w pół plasterki por i pokrojone w plasterki pieczarki. Chwilę razem smażyć. Dodać wyczyszczoną z gniazd nasiennych pokrojoną w paski paprykę i usmażone mięso Chwilę razem smażyć. Dodać odrobinę wody i dusić do miękkości pod przykryciem. Na koniec dodać ugotowaną kaszę bulgur z wermiszelem ( szklanka kaszy + 2 szklanki wody, sól, gotować 10 minut pod przykryciem) wymieszać, przyprawić. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz