reklama

środa, 13 maja 2020

Kasza bulgur z kurczakiem i warzywami po mojemu

Dziś postanowiłam sporządzić potrawę z udziałem kaszy bulgur z wermiszelem. Wiele dobrego słyszałam o tego rodzaju kaszy, ale nie miałam okazji ani jej skosztować, ani cokolwiek z niej zrobić. Dopiero kiedy najpierw przygotowałam zupę pieczarkową z jej dodatkiem  przekonałam się jaka jest pyszna. Ponadto rozmawiając nie tak dawno z naszymi znajomymi z grupy kulinarnej, w której uczestniczyłam, pochodzącymi z różnych zakątków świata, o potrawach z jej udziałem dowiedziałam się, że można ją przygotować zarówno z warzywami i kurczakiem jak również jako danie bezmięsne.
Ja wybrałam to z kurczakiem i skomponowałam moją wersję. Wyszło pyszne danie jednogarnkowe godne polecenia.

Składniki:
2 piersi z kurczaka
kawałek pora
1/2 cebuli czerwonej
3 cebulki dymki
200 g pieczarek
papryka czerwona
przyprawa  gyros
fasolka czerwona konserwowa
1 szklanka kaszy bulgur z wermiszelem
sól
pieprz ziołowy
papryka wędzona
chili
olej
koperek

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka oczyścić i pokroić  w paski, dodać przyprawę gyros, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie mięso obsmażyć na oleju, a następnie przełożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć obraną i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę,  pokrojone dymki,  pokrojony w pół plasterki por i pokrojone w plasterki pieczarki. Chwilę razem smażyć. Dodać wyczyszczoną z gniazd nasiennych pokrojoną w paski paprykę i  usmażone mięso Chwilę razem smażyć. Dodać odrobinę wody i dusić do miękkości pod przykryciem. Na koniec dodać ugotowaną kaszę bulgur z wermiszelem ( szklanka kaszy + 2 szklanki wody, sól, gotować 10 minut pod przykryciem) wymieszać, przyprawić. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz