reklama

czwartek, 28 maja 2020

Kapusta czerwona inaczej

Przygotowywałam kapustę czerwoną na różne sposoby, ale kapustę w taki sposób nigdy. Jest to następna wersja, którą miałam okazję spróbować uczestnicząc w zajęciach naszej grupy kulinarnej pod czujnym okiem pani Henrichs. Kapustę taką gotuje się z wszystkimi dodatkami, a na koniec zagęszcza skrobią rozmieszaną z wodą. Muszę przyznać, że jest naprawdę obłędna w smaku.


Składniki:
główka kapusty czerwonej
2 jabłka
100 g boczku wędzonego
1 łyżka konfitury żurawinowej
cebula
4 goździki
4 kulki ziela angielskiego
listek laurowy
sól
pieprz
cynamon

Sposób przygotowania:
Boczek pokroić w kosteczkę, stopić, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę razem przesmażyć, a następnie dodać do poszatkowanej kapusty. Przyprawy takie jak ziele, goździki, listek laurowy rozdrobnić, włożyć do saszetki na herbatę i wrzucić do kapusty. Dodać sól, pieprz, żurawinę, cynamon, obrane i pokrojone jabłka, dolać pół szklanki wody i dusić na małym ogniu do miękkości pod przykryciem. Na koniec zagęścić skrobią rozmieszaną z wodą i ewentualnie doprawić. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz