Dziś postanowiłam znowu przygotować coś do czego wykorzystam mięso z piersi z kurczaka, ale również warzywa i dodatkowo bób w zalewie, który już od dawna stoi w naszej spiżarce. Jak dotąd nie miałam pomysłu na niego, aż do dziś, kiedy postanowiłam przygotować zupę z dodatkiem mleczka kokosowego i przypraw, do której na koniec wrzuciłam bób.
Zupa okazała się obłędna w smaku, dlatego można śmiało zaserwować ją również na spotkaniach rodzinnych.
Składniki:
3 piersi z kurczaka
3 marchewki
kawałek białej części pora
1 cukinie
1 cebula
1 większa papryka czerwona
bób w zalewie w słoiku lub puszce
1 łyżka masła
3 łyżki oleju
1,5 l wody ciepłej
1 łyżka curry
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka przyprawy garam masala
1/4 łyżeczki chili
1 łyżeczka papryki słodka w proszku
odrobinę papryki chilli
200 ml mleczka kokosowego kremowego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Na większej patelni rozpuścić masło z dodatkiem oleju, a następnie wrzucić pokrojone w paski piersi z kurczaka oprószone solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Chwilę razem przesmażyć, dodać pokrojoną w piórka cebulę, w pół plasterki marchewkę oraz w paski paprykę. Wszystko razem przesmażyć. Następnie wrzucić pokrojoną cukinię. Wszystko dokładnie przesmażyć. Całość przełożyć do garnka, zalać wodą i dodać przyprawy. Gotować do miękkości warzyw i mięsa. Na koniec wrzucić bób, dodać mleczko kokosowe i chwilę jeszcze gotować. Ewentualnie jeszcze doprawić. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz